jueves, 2 de febrero de 2017

IDIAZABAL GAZTA ( IRAIA EUKENE)

IDIAZABAL GAZTA:

Idiazabalgo gazta hain ona denez Idiazabala etorri gara, egun batzuk pasatzera. Gazta museoa bisitatu dugu eta handik baserri batzuk bisitatzera gonbidatu digute, prezio desberdinekin.
Guk Aranburu gaztandegia bisitatzera aukeratu dugu, bertan gazta nola egiten den azaldu digute.

OSAGAIAK:

  • Esne gordina
  • Latxa ardien esnea. (1 kg 7 litro)
  • Gatzagi naturala
  • Koipea
  • Gatz pixka bat

NOLA EGIN:
1.- Ardiak jetzi.

2.-Gero 300 litroko tanke batera eraman 29 graduko tenperaturan eta bainu marian jarri.

3.-Gatzagia ur epeletan urtu, kotoizko trapu fin baten laguntzaz esnetara gehitu.

4.-Irabiagailuarekin esnea mugimenduan mantendu.

5.-45 minutu ondoren gatzatua eginda egongo da.

6.- Gatz pixka bat bota.


7.-Gaztako gatzura banantzen da eta gazta blokeak sortzen dira.

8.-Gazta zapaldu baino lehen, plaka bat gazta bakoitzari jartzen zaio, bertan zer egunetan landuta dagoen eta nor izan zen arduraduna jarrtzen du.

9.- Gaztak sei ordutan zapalduta edukitzen dira, gero ura eta gatzetan edukitzen dira 12 ordutan.

10.-Uretatik ateratzen dira eta hamar egunetan hozkailuetara sartzen dira 10, 12 graduko tenperaturan.

11.-Gazta ondo egiteko 60 egun behar ditu.

BITXIKERIA:
Newyorkeko sukadariak, Alex Raijek eta bere senarra, Bilboko sukaldariak Eder Monterok, 'Bikoitza' izena duen hanburgesa lantzen dute. Eta 2009tan eta 2013tan New Yorken sari bat lortu dute, Hanburgesarik onena egiteko. Hamburgesaren elikagaiak, hauek dira: haragi zukutsua ozpinetako luzokerrarekin, tipula, pipermina eta Idiazabalgo gazta.



No hay comentarios:

Publicar un comentario